Të blejmë një shtëpi apo një apartament?

te blejme nje shtepi apo nje apartament

Blerja e një prone është një hap shumë i përgjegjshëm, për shumë njerëz dhe familje kjo ndodh vetëm një herë dhe për jetën.Dilema më e madhe që njerëzit kanë është blerja e një shtëpie apo një apartamenti. Cili është më i mire apo cili është më pak i kushtueshëm? Preferencet e njerëzve janë të të ndryshme.

Cmimi

Një kriter i rëndësishëm në zgjedhjen e një prone është çmimi i saj. Nëse krahasoni një shtëpi dhe apartament të së njëjtës zonë me të njëjtën riparim në të njëjtën zonë, atëherë shtëpia do të kushtojë shumë më tepër, kryesisht  për shkak të vlerës së tokës në të cilën ndodhet. Në të njëjtën kohë, në një zonë banimi ose periferi shtëpia mund të ketë të njëjtën vlerë si një apartament në qendër, por në të njëjtën kohë të jetë e një zonë më të madhe, kanë një komplot të mirë toke.

Nëse dëshironi të blini një pronë në një zonë të caktuar, atëherë orientimi në një apartament në këtë drejtim është më i lehtë. Në disa zona nuk ka fare shtëpi private. Dhe, përkundrazi, nëse keni ëndërr të jetoni në një periferi, në fshat, më pranë vendeve natyrore piktoreske  opsioni juaj është padyshim një shtëpi.

Një nga avantazhet më të rëndësishme të një shtëpie në krahasim me një apartament është disponueshmëria e një ngastre toke në të cilën është e mundur të thyhet një kopsht, një kopsht kuzhine, apo edhe të ndërtohet diçka tjetër. Në shumicën dërrmuese të apartamenteve kjo nuk është siguruar, përveç se nëse është një çështje e të ashtuquajturës. “Apartamente në tokë” ose apartamente në 1 kat me një kopsht të vogël perimesh ngjitur, por edhe kjo është dukshëm ndryshe nga toka juaj.

Për shumë njerëz, kur zgjedh një shtëpi apo apartament është e rëndësishme sa shpejt ata mund të lëvizin dhe të jetojnë. Këtu mundësitë e ndryshme janë të mundshme. Për shembull, mund të blini një shtëpi të gatshme dhe mund të blini një komplot toke dhe ta ndërtoni atë  kjo do të marrë pak kohë, e cila për arsye të ndryshme mund të zvarritet. Në të njëjtën mënyrë, banesa mund të jetë: në rastin e parë do të duhet të prisni derisa shtëpia të përfundojë dhe të porositet, dhe kjo gjithashtu mund të vonohet.

Planifikimi

Planifikimi i apartamenteve ka një kornizë më të afërt sesa paraqitja e shtëpive private. Atje është shumë e rrallë për të gjetur dhoma të mëdha kuzhine-ngrënie apo dhoma te bollshme për pritjen e mysafirëve. Apartamente të gjera të një zone të madhe, nëse gjendet, do të kushtojë një shumë të madhe parash. Ndërsa në shtëpi me këtë çështje është më e lehtë: njerëzit ndërtojnë mënyrën se si janë më të rehatshme. Edhe një shtëpi private e gatshme mund të blihet me një pamje shumë më të përshtatshme sesa një apartament, por nëse jeni të angazhuar në ndërtime të pavarura, aq më tepër ju mund të parashikoni të gjitha nuancat e dëshiruara në të.

Në shumicën dërrmuese të apartamenteve janë në dispozicion të gjitha komunikimet moderne: ujë, energji elektrike, gaz, telefon, ngrohje, kanalizim, internet. Dhe në shumë shtëpi private disa komunikime mund të mungojnë .Është e nevojshme të kihet parasysh ky kriter thelbësor.

Një pikë e rëndësishme, e cila gjithmonë duhet të merret parasysh kur zgjedh një shtëpi apo apartament. Kur bleni patundshmëri në tregun sekondar në të dy rastet, rreziqet janë të ulëta. Por, kur blerja e strehimit në tregun primar, nuk është gjithmonë një rrezik të ndërtues falimentimit apo shfaqjes së edhe disa forcës madhore, për shkak të cilat ndërtimi është përfunduar ose shumë të vonuar. Sidomos ajo ka të bëjë me blerjen e banesave “në fazën e gërmimeve”, që do të thotë, kur ndërtimi pothuajse nuk ka filluar. Kur blerjen e tokës për ndërtimin e shtëpisë, gjithashtu, ekziston rreziku se ai nuk do të ndërtohet, por në të njëjtën kohë që ju keni në pronë do të vazhdojë të jetë e tokës dhe e papërfunduar, e cila do të jetë të paktën për të shitur, nuk mund të thuhet në lidhje me apartament në një ndërtim “të ngrirë”.

Rinovimi

Rinovimi i pronësisë së një apartamenti është më e lehtë se sa në rastin e një shtëpie private. E gjithë kjo është në tokë: të gjitha veprimet me tokën zakonisht përfshijnë procedura të gjata burokratike, të lidhura për më tepër me shpenzime shtesë.

Çfarë është më e lirë për të mbajtur: një shtëpi apo një apartament është një çështje e paqartë. Nga njëra anë, në shtëpi, shërbimet me kosto zakonisht më të lira: pa qira, jo të shtrenjta dhe shpesh e ngrohjes qendrore të dobët, të gjitha vetë-përmbante, banorët në shkallën më të lartë të interesit në një konsum të arsyeshëm të të gjitha shërbimeve. Nga ana tjetër, kostoja aktuale e riparimeve në shtëpi dhe përmbajtjen e shtëpive zonë fqinj është më e lartë se në banesë: është e nevojshme që të kujdeset jo vetëm për familje, por edhe në pjesën e jashtme të pronës. Nëse kjo është një shtëpi e re, shpenzimet e tilla mund të jenë ende të vogla për shumë vite, por nëse janë të vjetra shpesh mund të ketë mbeturina shumë serioze.

Regjistrimi

Ju mund merrini të dy apo një apartament dhe një shtëpi, por në rastin e apartamenteve, bankat zakonisht japin më shumë hua në mënyrë aktive. Regjistrimi i një shtëpie private dhe një komploti tokësor si kolateral shkakton më shumë vështirësi dhe shpenzime shtesë. Përveç kësaj, një peng për të blerë një apartament në tregun primar është më e lehtë se sa për të marrë një kredi për ndërtimin e një shtëpie, nëse personi është në gjendje të ofrojë kolateral në një tjetër pronë.

Nuk është sekret që shumë e konsiderojnë blerjen e pasurive të paluajtshme si një investim për marrjen e mëtejshme ose për rishitje. Në këtë drejtim, si rregull, një apartament është një opsion më fitimprurës. Kërkesa për apartamente me qira në të shumtën e rasteve më të larta se dhënia me qira e shtëpive (përjashtime mund të jenë të pasurive të patundshme, për shembull, në zonat turistik), përveç kësaj, në qoftë se ju bleni një apartament në fazën e ndërtimit dhe rishitur pas vendosjes së shtëpisë në operacion, ju mund të merrni një fitim të mirë spekulative.

Dhe, së fundi, zgjedhja e një shtëpie apo apartamenti nuk mund të bëhet pa marrë parasysh preferencat personale të personit apo familjes që do të jetojë atje. Dikush dëshiron të ketë oborrin e vet, të mbajë fermën e tyre atje, të kushtojë më shumë kohë në shtëpitë dhe kopshtet e tyre. Dhe për dikë, e gjithë kjo, në të kundërtën, është e papranueshme. Koha tashmë është e shkurtër dhe sa më pak të largohet strehimi, aq më mirë.

Perfundimi

Këtu janë kriteret themelore, sipas mendimit tim, ju duhet të merrni në konsideratë, duke menduar se çfarë të zgjidhni: një shtëpi ose një apartament.  Sigurisht, çdo person është individual, dhe ndoshta do të keni kritere të tjera përzgjedhëse, të rëndësishme veçanërisht për ju, për situatën tuaj. Unë do të jetë i lumtur nëse i shtoni ato në komentet e artikullit.

Dhe ndërsa unë ju them lamtumirë për ju, shihni ju në botime të tjera në! Përsërisni radhët e lexuesve tanë të rregullt dhe shikoni për përditësime  atëherë shkrim leximi juaj financiar do të jetë gjithmonë në krye!

Blerja e banesave vetjake është një hap i përgjegjshëm, duke e bërë atë, ju duhet të peshoni pro dhe kundra. Për të mos humbur me blerjen, kërkon trajnime të plota teorike për të gjitha çështjet nga ligjore në teknikë.

 

Compare listings

Compare
error: Alert: Prone e Fast Immobiliare !!